EKİM AYI MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI
23 Ekim 2017

EKİM AYI MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüm nedeni olan kanser türüdür.  Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Kadın cinsiyet ve yaşlanma meme kanseri için en önemli risk faktörleridir. İlk doğumun 30 yaşından sonra yapılması,  ilk adetin erken yaşlarda görülmesi, ileri yaşta (>55 yaş) menopoza girilmesi,  uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, menopoz sonrası 5 yıl ve daha uzun süreli hormon kullanımı, alkol tüketimi gibi faktörler meme kanseri görülme riskini artırmaktadır. Ayrıca, genetik faktörler hastalığa yakalanma riski açısından önem arz etmektedir. Aile yakınları arasında meme kanseri vakası görülen kadınların hastalığa yakalanma olasılığının, diğer kadınlara göre daha fazla olduğu unutulmamalıdır.

Kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçektir. Meme kanseri ile mücadelede erken tanı için, kadınların meme kanserinin farkında olması (eğitim) , Kendi Kendine Meme Muayenesi (ayda bir kez), Klinik Meme Muayenesi (yılda bir kez hekim muayenesi)  ve Tarama Mamografisi çekilmesi (iki yılda bir kez) gerekmektedir.

Meme kanserini kitlenin ele gelmediği erken dönemde yakalayabilmek için başvurulan en önemli tanı aracı “Mamografi”dir ve meme kanserinin daha sık görüldüğü 40-69 yaş ve üzeri kadınlara uygulanmaktadır.

Meme Kanserinin önemine dikkat çekmek amacı ile ilimiz Faikbey caddesinde, Harakani Devlet Hastanesi bahçesinde sağlıklı yaşam aracıyla stand açarak vatandaşlara meme kanseri, korunma ve erken teşhisin önemi hakkında bilgi verildi ve broşür dağıtıldı.

• 20171020_113912.jpg
  • IMG-20171020-WA0026.jpg