4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ
Kanser tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde her 5 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşmektedir.
Dünya Kanser Günü’nde bireylerin kanser konusunda farkındalığı ve eğitimi arttırılarak hastalığa karşı harekete geçmeleri ve her yıl milyonlarca ölümün önlenmesi amaçlanmaktadır.
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü her bireyin, küçük ya da büyük eylemlerinin, uzun vadeli, olumlu değişimlere yol açacağını ifade ederek kanserleri önleme yolunda kişilere şu risk faktörlerinden kaçınma çağrısında bulunmaktadır:
- Sigara ve dumansız türleri de içeren tütün kullanımı
- Fazla kilolu veya obez olmak
- Düşük meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme
- Fiziksel aktivite eksikliği
- Alkol kullanımı
- Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu
- Hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet
- İyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti
- Kentsel hava kirliliği
- Katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanı
Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programımızda
Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir.
Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi ile yapılmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yılda bir de kolonoskopi önerilmektedir.
Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmekte ve ileri tetkikler yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yapılmaktadır.
İlimizde Kanser Taramaları ÜCRETSİZ olarak Yusufpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi binasında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır.