Rahim Ağzı (Serviks ) Kanseri Farkındalık Ayı
Rahim ağzı kanseri; rahim ağzı hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladığında rahim ağzı kanseri oluşmaktadır. Rahim ağzı kanserinin nedeni human papilloma virüsüdür(HPV). Yaklaşık 100 HPV tipi mevcuttur. Yüksek riskli tipleri Rahim Ağzı Kanserine yol açabilen anormal hücrelerin gelişmesine neden olabilmektedir. Rahim ağzı kanseri olgularının çoğuna iki tip (HPV 16-18) neden olmaktadır.
Rahim ağzı kanseri; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalınbağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde ise onuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri nedenleri tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanserdir. HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde HPV testleri rahim ağzı kanseri taramasında yer almaktadır. HPV testi rahim ağzı hücrelerde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir. Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Papsmear ile tekrar değerlendirilmektedir.
Papsmear testi, dökülen rahim ağzı hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan bir testtir. HPV testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir.
Rahim ağzı Kanser Neden Önemli?
- Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır.
- Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir.
- Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir.
- Düzenli rahim ağzı kanseri taramadan geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir.
- Korunma
•HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.
•30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak.
•Güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim almak.
•Cinsel aktivite sırasında prezervatif (kondom) kullanmak.
•Erkeklerin sünnet olması.
•Sigara kullanmamak.
İlimizde kanser ile mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Yusufpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi binasında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM), Yenişehir Sağlıklı Hayat Merkezi ve Aile Hekimliklerinde ücretsiz tarama yapılmaktadır.
“KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!”