Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüm nedeni olan kanser türüdür. Evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam şartlarının zorlaşması, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanımı, çevre kirliliği, dengesiz beslenme meme kanserinin daha sık görülmesine neden olmaktadır. Ayrıca, genetik faktörler hastalığa yakalanma riski açısından önem arz etmektedir. Aile yakınları arasında meme kanseri vakası görülen kadınların hastalığa yakalanma olasılığının, diğer kadınlara göre daha fazla olduğu unutulmamalıdır.
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.
Kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçektir. Meme kanseri ile mücadelede erken tanı için, kadınların meme kanserinin farkında olması (eğitim) , Kendi Kendine Meme Muayenesi (ayda bir kez), Klinik Meme Muayenesi (yılda bir kez hekim muayenesi) ve Tarama Mamografisi çekilmesi (iki yılda bir kez) gerekmektedir.
Meme kanserini kitlenin ele gelmediği erken dönemde yakalayabilmek için başvurulan en önemli tanı aracı “MAMOGRAFİ”dir ve meme kanserinin daha sık görüldüğü 40-69 yaş ve üzeri kadınlara uygulanmaktadır.
Kars İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı KETEM’ de (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) ücretsiz olarak 40-69 yaş arası kadınlarda Meme Kanseri Taraması , 30-65 yaş arası kadınlarda Rahim ağzı Kanseri taraması (Smear) yapılmaktadır. Yakın zamanda 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere Gaitada Gizli Kan Testi (Kolorektal Kanser) Taramalarına KETEM ve Aile Hekimliklerinde başlanması planlanmaktadır.
KARS İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ